Friday, July 21, 2006

Biasa-biasa Saja....

Sebagai penulis, kalau ditanya apa perasaan saya apabila buku saya diterbitkan, saya akan menjawab, biasa-biasa saja. Tapi saya tidak lupa bersyukur, walaupun perasaan saya biasa-biasa saja. Bersyukur kerana buku saya berjaya diterbitkan.

Sebagai penulis, kalau ditanya apa perasaan saya apabila buku-buku saya diletakkan sebelah-menyebelah dengan buku-buku karyawan besar, saya akan menjawab, biasa-biasa saja. Tapi saya tidak lupa bersyukur, walaupun perasaan saya biasa-biasa saja. Bersyukur kerana buku saya ada di kedai buku.

Sebagai penulis, kalau ditanya apa perasaan saya semasa hendak menurunkan tandatangan di atas kertas perjanjian pertama dengan penerbit, saya akan menjawab, biasa-biasa saja. Tapi saya tidak lupa bersyukur, walaupun perasaan saya biasa-biasa saja. Bersyukur kerana sebelum ini saya tidak pernah menandatangani sebarang perjanjian penerbitan.

Sebagai penulis, kalau ditanya apa perasaan saya apabila saya bergelar penulis, saya akan menjawab, biasa-biasa sahaja. Tapi saya tidak lupa bersyukur, walaupun perasaan saya biasa-biasa saja. Bersyukur kerana saya ada kerjaya.
Tetapi saya kecewa kalau buku saya langsung tidak terbit-terbit ataupun saya tidak melihat buku saya yang dikatakan telah terbit itu.

Cuma yang saya tahu, saya seronok apabila ada pembaca yang merasa seronok membaca buku saya. Hanya seronok. Tidak lebih daripada itu. Mengapa ya? Mengapa saya tidak merasa teruja dengan semua ini? Saya sendiri pun masih tak tahu jawapannya.
Anda bagaimana pula?
Ada sesiapa yang boleh memberikan jawapannya kepada saya?

4 comments:

Mr. FAIZUL BIN KAMARUDDIN said...

itu tandanya penulis ikhlas dalam berkarya.matlamat utama menggembirakan rakyat malaysia dengan hasil tulisan.

ayu_mkay said...

tiada riak dlm diri! congrate sis.. hehehe

Ainin Naufal said...

Ayu, mungkin tak de perasaan kot...

ayu_mkay said...

apalak tk de perasaan... klu yer ler tk de perasaan camne nk nulih... ish AN ni pun