Esok, 22 April 2011, bermulalah musim Hari Raya bagi semua penulis Malaysia. Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur akan berlangsung di PWTC sehingga 1 Mei 2011. Saya pula akan berada di gerai PTS Publication Sdn. Bhd. pada hari terakhir itu iaitu 1 Mei 2011 bermula pada 3.00 petang - 4.00 petang. Diskaun hebat sehingga 30% akan diberikan kepada pengunjung. Selain itu bagi yang suka masak-masak, demo masakan juga banyak tau Kak Tipah oi. Bolehlah beli buku-buku masak dan bergambar dengan chef-chef dan juga chef-chef selebriti nanti. Jangan lupa mekap lawa-lawa tau.
Kek apple yang ditayangkan gambarnya di atas ini adalah cubaan kali kedua. Sedap tau Kak Tipah. Mat Saleh buat kek ni nipis-nipis je. Lepas tu makan dengan aiskrim vanila. Out this world uols!
Karamel epal:
3 biji epal hijau Granny Smith atau 4 biji epal hijau biasa.
1/3 cawan gula
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk kayu manis
2 suduh teh jus lemon
Cara:
1. ~Epal dikupas dan potong bulat-bulat sederhana tebal.
2. ~Gaulkan epal dengan gula dan serbuk kayu manis.
3. ~Panaskan pan dan masukkan mentega, jus lemon dan epal. Masak dengan api kecil sehingga epal lembut dan karamel memekat. Padamkan api.
Bahan kek:
½ cawan mentega
¾ cawan gula castor
2 biji telur-asingkan putihnya
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
½ cawan susu segar
2 sudu makan parutan kulit lemon
½ cawan kekacang seperti walnut, badan dan sebagainya.
*Kek ini bersaiz kecil. Gandakan sukatan sekiranya mahu saiz kek yang besar.
Cara:
1. ~Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, parutan kulit lemon dan pukul lagi.
2. ~Masukkan tepung, garam dan serbuk penaik, pukul lagi dengan kelajuan perlahan. Kemudian masukkan susu pula.
3. ~Dalam mangkuk lain, pukul putih telur sampai sotf peak foam. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung dan kaup balikkan.
4. ~Lenserkan tin pembakar bersaiz 7 inci dengan mentega. Susun karamel epal tadi berlapis-lapis sehingga habis dan siramkan karamelnya sekali. Taburkan kekacang. Kemudian tuang dan ratakan adunan.
5. ~Bakar dengan kepanasan 200 celsius atau bergantung pada oven masing-masing selama 30-45 minit, atau sehingga kek masak.
* Spring foam pan tidak sesuai digunakan bagi membakar kek ini kerana ia berkaramel dan basah.
2 comments:
thanks for the recipe, memang saya nak cuba...sebelum ni ada buat pineapple je
terima kaseh...sgt menarik..n sedap sgt2..
Post a Comment