Thursday, April 21, 2011

Upside Down Apple Cake










Assalamualaikum.

Esok, 22 April 2011, bermulalah musim Hari Raya bagi semua penulis Malaysia. Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur akan berlangsung di PWTC sehingga 1 Mei 2011. Saya pula akan berada di gerai PTS Publication Sdn. Bhd. pada hari terakhir itu iaitu 1 Mei 2011 bermula pada 3.00 petang - 4.00 petang. Diskaun hebat sehingga 30% akan diberikan kepada pengunjung. Selain itu bagi yang suka masak-masak, demo masakan juga banyak tau Kak Tipah oi. Bolehlah beli buku-buku masak dan bergambar dengan chef-chef dan juga chef-chef selebriti nanti. Jangan lupa mekap lawa-lawa tau.

Kek apple yang ditayangkan gambarnya di atas ini adalah cubaan kali kedua. Sedap tau Kak Tipah. Mat Saleh buat kek ni nipis-nipis je. Lepas tu makan dengan aiskrim vanila. Out this world uols!

Karamel epal:

3 biji epal hijau Granny Smith atau 4 biji epal hijau biasa.

1/3 cawan gula

2 sudu makan mentega

1 sudu teh serbuk kayu manis

2 suduh teh jus lemon

Cara:

1. ~Epal dikupas dan potong bulat-bulat sederhana tebal.

2. ~Gaulkan epal dengan gula dan serbuk kayu manis.

3. ~Panaskan pan dan masukkan mentega, jus lemon dan epal. Masak dengan api kecil sehingga epal lembut dan karamel memekat. Padamkan api.


Bahan kek:

½ cawan mentega

¾ cawan gula castor

2 biji telur-asingkan putihnya

1 sudu teh esen vanila

1 cawan tepung gandum

1 sudu teh serbuk penaik

½ sudu teh garam

½ cawan susu segar

2 sudu makan parutan kulit lemon

½ cawan kekacang seperti walnut, badan dan sebagainya.


*Kek ini bersaiz kecil. Gandakan sukatan sekiranya mahu saiz kek yang besar.


Cara:

1. ~Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, parutan kulit lemon dan pukul lagi.

2. ~Masukkan tepung, garam dan serbuk penaik, pukul lagi dengan kelajuan perlahan. Kemudian masukkan susu pula.

3. ~Dalam mangkuk lain, pukul putih telur sampai sotf peak foam. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung dan kaup balikkan.

4. ~Lenserkan tin pembakar bersaiz 7 inci dengan mentega. Susun karamel epal tadi berlapis-lapis sehingga habis dan siramkan karamelnya sekali. Taburkan kekacang. Kemudian tuang dan ratakan adunan.

5. ~Bakar dengan kepanasan 200 celsius atau bergantung pada oven masing-masing selama 30-45 minit, atau sehingga kek masak.

* Spring foam pan tidak sesuai digunakan bagi membakar kek ini kerana ia berkaramel dan basah.

2 comments:

Noor Hafirdaus said...

thanks for the recipe, memang saya nak cuba...sebelum ni ada buat pineapple je

nabilah said...

terima kaseh...sgt menarik..n sedap sgt2..