Monday, January 11, 2010

Permulaan Tahun Baru

Semalam untuk pertama kalinya saya cuba membuka tirai dan keluar dari bayang-bayang 2009. Heh, dah masuk tahun barulah! Bangun! Bangun! Berhenti berkelubung dalam emosi semalam. Lupakan yang sedih-sedih. Mari menari gembira. Ewah! Hidup mesti diteruskan. Err... dan sudah-sudahlah bercucuk tanam tanpa hasil kat fesbuk tu. Terapi mindalah konon! Uwek!
*
Okey-okey, nak cerita pasal semalam tapi termelalut. Semalam saya ingatkan balik diri sendiri untuk terus prolifik. Untuk cari rezeki. Untuk meneroka sesuatu yang baru. Sampai bila nak macam ni? Balik-balik buat benda yang sama, benda yang orang nampak kecil. Yang orang rasa kalau saya buat, buatlah. Kalau saya tak buat, orang akan kata, "ada aku kesah?"
*
Setelah seminggu lebih, baru terhegeh-hegeh keluar dari 'kelubung' dengan menyibuk-nyibukkan diri di bengkel penulisan skrip drama anjuran AVA. Saya enjoy dengan input-input baru, berkenal-kenal dengan satu lagi cabang penulisan. Yang paling best, dua pembimbing ialah makhluk-makhluk tuhan yang berbakat amat dalam bidang tersebut. Shahrul Ezad dan Sofia Rhyland.
*

Sofia Rhyland

*
Siapa pernah tengok Awan Dania? Itu Sofia Rhyland punya temberanglah. Hahaha. Bukan saya yang cakap beliau temberang, melainkan beliaulah sendiri yang mengatakannya. Banyak soal teknikal yang disentuh oleh beliau. Saya tak kelip-kelip tengok muka beliau bila beliau bercakap (tipuuu, saya kelip-kelip jugak!). Bukan! Bukan sebab muka beliau ada jerawat batu, tapi sebab cuba menghadam apa yang beliau cakapkan. Hasilnya= separa faham. Huhuk! Ops, muka beliau tak ada jerawat batu okey! Apapun, yang bagusnya nanti beliau akan emelkan contoh format yang dah siap. Yeehaaa!
*

Shahrul Ezad


Hey, kamu pernah tonton kisah si Jibek dengan Saerah? Atau Tari Tirana yang 'now showing' kat tivi3? Atau Cinta Si Penggali Kubur? Atau Sindarella? Itu semua garapan skrip dan arahan Shahrul Ezad di bawah terbitan produksinya sendiri, Radius One. Wah, memang gila kuasa! Ahakz. Suka hati beliaulah kan? Slot kedua lebih banyak gelak-gelak. Minah depan saya, Err... Kaseh kot nama beliau, ewah ... gelak sampai nak putus urat kentut gayanya. Merah padam muka beliau. Saya agak tentulah beliau senak perut waktu tu bila tuan director bercakap dengan aksi gaya selamba lagi spontan. Yang pasti banyak ilmu baru yang dapat dicerna walaupun dalam sesi yang santai. Best! Yang tak bestnya, asyik nak terkucil. Uhuk!
*
Hmmm, okey. Doakan saya lebih prolifik dan lebih kaya daripada tahun lepas. Hehe.

** Gambar diciluk dari blog AVA.

2 comments:

macai_suci said...

ha..betul tu kak..ada lagi sesi untuk bengkel skrip drama. Kali ini dengan kak maizurah plak.. jom join... nak join? cam biasa arr layari blog AVA...

Ainin Naufal said...

InsyaAllah. memang teringin. Tapi masih jauh. Takut nak berjanji. Mungkin last nanti kot.