Saturday, March 06, 2010

Hipokrit dan Kebetulan

Assalamualaikum.

Macam biasa, saya perlu menjalankan kerja-kerja membersihkan blog dari segala macam sawang. Nanti tidaklah ada makhluk-makhluk yang prihatin akan bising-bising fasal blog berhabuk, bersawang, semak-samun dan lain-lain lagi. Sangat membencikan okey!

Baiklah, untuk acara memenuhi kekosongan dalam blog ni, saya ingin mulakan dengan ceramah di awal-awal pagi. Mengenai hipokrit. Adik-adik dan kawan-kawan, tahu apa itu hipokrit? Menurut Kamus Dewan Online (maaf ya, saya tiada kerajinan menyelak Kamus Dewan versi kertas. Berat okey! Saya hanya tergamak menjadikan ia sebagai hiasan dalam almari saja. Buku itu mahal ya.) Okey, tak perlu cakap banyak-banyak. Marilah saya beritahu makna perkataan ini daripada apa yang diberitahu oleh Kamus Dewan Online itu.

Hipokrit - Orang yang berpura-pura berperangai baik, bermuka-muka.

Sekarang dah faham? Ya sangat pandai dan terang hati nampaknya. Seperti yang sudah difahami, perkataan yang tersebut di atas sesuatu yang negatif. Jadi tentulah tak baik jika dilakukan. Tapi dalam keadaan terdesak, ia boleh digunakan. Ingat ya, hanya dalam keadaan terdesak. Contohnya apabila kamu diacukan pistol dengan picu sedia untuk ditarik oleh seorang lelaki psiko, yang ingin kamu memuji beliau. Jika tidak, kamu mungkin mati serta-merta. Ya, memang terdesak, kan? Maka perlulah kamu memuji dia sangat kacak macam Jongang Brothers, baik hati macam kawan saya (Cikgu Alias), macho ala-ala Brad Parit. Demi menyelamatkan nyawa, kamu mesti pura-pura. Sila jangan amalkan contoh tersebut di dalam karangan kamu. Ini contoh yang ekstrem.

Tadi contoh yang terdesak, yang dibolehkan bermuka-muka atau berpura-pura. Sekarang saya ingin berikan contoh lain. Ingin diulang sekali lagi, sila jangan sesekali amalkan. Begini, jika kamu tidak suka dengan buku yang kamu baca, janganlah pula kamu tulis komen di mana-mana dengan memuji beria-ia kononnya kamu suka gila tahap dewa-dewi. Kamu kagum tahap langit ke-7. Sedangkan sebenarnya kamu anggap buku itu skema. Buku itu entah apa-apa entah. Buat kamu mengantuk sampai tak sedar air liur meleleh-leleh, tahi mata berkepuk-kepuk terhasil akibat kebosanan, isi perut hampir keluar akibat mual. Adakah perbuatan itu bagus? Pandai! Tentulah tidak! Jadi sila jangan ulangi lagi seandainya ada yang terlanjur kelakuan. Katakan terus terang kepada penulisnya komen jujur kamu. Itupun kalau kamu sayangkan penulisnya. Apapun motif kamu berbuat demikian, ia tetap dikira sebagai salah laku. Contoh ini kisah sebenar ya adik-adik dan kawan-kawan.

Ini tentang komen-komen untuk buku-buku saya? Oh, silap. Bukan saya. Tapi milik seseorang. Sebetulnya, setiap penulis tidak marah kalau ada komen-komen membina demi menambahbaik karya masing-masing. Penulis perlukan komen. Pujian? Itu terpulang. Kalau nak puji, pujilah seikhlasnya, yang lahir dari sudut hati yang dalam. Bukannya terikut kawan-kawan. Kalau tak suka, katalah dengan jujur lagi benar, juga dari sudut sanubari yang maha dalam. Komen secara personal itu lebih baik. Dan sila jangan bandingkan penulis ini dengan penulis itu. Itu sungguh tidak seronok ya. Kalau ingin merasainya, jemputlah jadi penulis dan tunggulah respon pembaca kamu nanti. Mungkin kamu juga akan bertemu dengan makhluk-makhluk yang bermuka-muka seperti contoh di atas.

Sebelum saya menghabisi cerita ini dan buka cerita lain, biarlah saya petik kata-kata para artis, "Bukan mudah memuaskan hati semua orang." Citarasa orang tak sama. Penilaian, pemikiran dan kematangan akal setiap orang pun tak serupa.

Jujurlah pada diri sendiri dan pada orang lain. Ia baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab kamu tenang selepas membuat pengakuan yang jujur lagi ikhlas. Kamu sudah tidak stress lagi.

Okey, sekarang buka cerita lain. Pengunjung saya meninggalkan link ke blog beliau. Wah, terkejut saya. Rupa-rupanya terlalu banyak kebetulan dalam novel Sejak Bila Kami Berkawan. Yang saya jelas kebetulan dari segi nama watak. Jalan ceritanya, tak pastilah pulak.

Kebetulan sentiasa berlaku dalam mana-mana bentuk fiksyen. Novel Sejak Bila... ini juga ada kebetulan dengan sebuah drama. Tema dan ideanya sangat sama. Saya tergamam bila drama yang baru muncul itu hampir sama dengan idea Sejak Bila Kami Berkawan. Waktu itu novel ini hampir siap ditulis. Entri mengenainya pernah saya tulis dulu. Tak disangka, rupanya setelah terbit, masih ada juga kebetulan-kebetulan yang lain. Lepas ni entah apa kebetulan lagi yang muncul. hehehe.

Begitulah. Ramai yang mengalami kebetulan-kebetulan ini termasuk kawan-kawan penulis yang lain. Jadi adalah tidak seronok apabila ada yang mengatakan filem/drama ini macam mencuri idea novel ini. Novel ini, macam tiru novel itu. Sedangkan nama-nama watak yang jarang-jarang berlaku pun ada kebetulan....

Okey, untuk membaca kebetulan yang macam mana itu dengan lebih detail lagi, silalah lawati blog pengunjung saya itu di SINI

Mata sudah kelat.

Sekian terima kasih.

TATA. =)

No comments: