Bahan brownies:
2 biji telur
1/3 cawan tepung gandum
½ cawan gula
¼ minyak sayuran/jagung
½ cawan serbuk koko
1 cawan walnut dicincang kasar
2 biji pisang berangan ranum dipotong serong
1 sudu kecil esen vanila
½ sudu teh garam
Cara:
1. 1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk, kecuali pisang. Gaul rata.
2. 2. Lenserkan minyak pada tin pembakar saiz 7 inci. Masukkan adunan. Susun pisang di atasnya. Biarkan ke tepi.
Bahan kek keju :
2 biji telur
250 gram krim keju
½ cawan gula
1 sudu besar parutan lemon
1 ½ jus lemon
Cara :
1. 1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. 2. Dalam mangkuk lain, pukul krim keju sampai kembang.
3. 3. Campurkan kedua-dua adunan, parutan lemon dan jusnya. Pukul lagi hingga sebati.
4. 4. Dengan berhati-hati, tuangkan sedikit demi sedikit adunan kek keju ke atas adunan brownies tadi.
5. 5. Bakar dengan suhu 160 celsius atau mengikut oven masing-masing selama 40 minit atau hingga masak.
3 comments:
Wow, it's super delicious! By the way, saya suka gila semua buku akak! Teruskan berkarya!
Sudi2kanlah utk menjenguk blog sy! http://ipiyaya.blogspot.com/
terima kasih dik. ^_^
nampak sedap nih kalau berkaitan ngan cheese saya suke :) CnP recp ek...
Post a Comment