Sup Kentang Berkrim
Bahan:
2 biji kentang sederhana besar
1 batang leek dihiris-hiris (boleh gantikan dengan ½ biji bawang Holland)
2 cawan air.
1 ½ cawan susu segar.
Garam, serbuk lada putih secukup rasa
½ kuib ayam (optional)
1 sudu teh oregano (optional)
3 sudu makan minyak zaitun
Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan leek dan kacau sehingga layu.
2. Masukkan kentang dan gaul rata beberapa saat.
3. Masukkan air dan kuib ayam. Tambahkan oregano. Biar mendidih sehingga kentang empuk.
4. Masukkan susu dan biarkan mendidih sebentar.
5. Perisakan dengan garam dan serbuk lada putih. Padamkan api.
6. Kisarkan sup sehingga halus.
* Jika sup terlalu pekat, boleh tambah air atau susu dan didihkan seketika.
1 comment:
sangat sedap. saya dh cuba resipi ni. thanks..
Post a Comment