Saturday, September 16, 2006

Satu Hari di Pasar Raya Hyper (sambungan)

Babak 2

Dalam perjalanan ke tempat parking.

Jurujual : Kakak, mari singgah.Ambil mug free.
Ayang : Tak apalah.
Jurujual : Haiyo, kakak. Freelah. Marilah.
Abang : (senyum-senyum)
Ayang : (Dalam malas nak layan tu pergilah juga akhirnya).
Jurujual : Itu macamlah kakak. Datang sini ambil mug saja looo. Isi ini borang dulu.
Ayang : (Mula fill in the black borang yang diberi.)
Abang : (Senyum-senyum.)
Jurujual : Abang macam orang Cinalah.
Abang : (Senyum-senyum lagi)
Jurujual : Abang orang Melaka?
Abang : Bukanlah.
Ayang : You simply cakaplah, amoi. Suka-suka hati you saja. (sambil serah borang yang dah difill in the blank.)
Abang : (senyum-senyum juga)
Ayang : You jual barang apa? (dah lama tau diorang tu nak promo barang)

Jurujual pun memulakan sesinya. Seorang jurujual lagi sejak dari tadi tolong jagakan anak-anak yang sedang main-main dalam troli. Biar kawannya senang nak goda Ayang tanpa gangguan la tu. Tak pulak meragam budak-budak tu. Hmmm... tak ada alasan lagi.)

Jurujual pun memulakan sesinya seperti yang sudah diduga oleh Ayang sejak awal lagi.

Jurujual : Ini barang jenama ***. Pernah dengar?
Ayang : Tak pernah pun.
Jurujual : Pernah dengar jenama ###?
Ayang : Ooh.. dekat sana ada buka kaunter kan?
Jurujual : Ya, ya. Kakak ada ambil mug dekat sana?
Ayang : Tak. Abang yang ambik.
Jurujual : Ooh. Diorang ada bagi kupon?
Ayang : Tak ada pun.
Jurujual : Abang ada buka kupon dekat sana?
Abang : Tak... sebab saya nak cepat.
Jurujual : Ooh. Ok, tak apa. Ini barang A, bla bla bla bla. Harga RM2000++. Barang B, bla bla bla bla. Harga RM2000++ juga. Barang C bla bla bla bla, harga lebih kurang barang A dan B.
Ayang dan Abang : (senyum-senyum. Hehehe. Plan seterusnya dah ada)
Jurujual : Ini kupon diskaun. Kakak bukalah. Dalam ni ada tulis diskaun berapa kakak boleh dapat less kalau beli barang ini. Ada diskaun RM200 dan RM300 sahaja.
Ayang : (Mula buka kupon diskaun tu sambil senyum kambing jer). Harga kupon yang dibuka, RM1000.
Jurujual : (pura-pura kelu lidah bila tengk kupon RM1000. Konon sebelum ni tak pernah ada yang dapat diskaun banyak tu la. Taktik tu).

Jurujual : Haiyo, kakak. Banyaklah diskaun kakak dapat.
Ayang : Oh, ye ke. Tapi saya tak minat nak beli barang ni. (Hahaha)
Jurujual : Eh... rugilah, kakak. Kakak cuma tambah satu ribu lebih saja terus boleh dapat ini barang.
Ayang : Tak mahulah. Saya tak ada duit.
Jurujual : Kakak beli satu set, nanti dapat barang free yang berharga RM2000. Rugi loooo.(Beria-ia)
Ayang : (Sambil gelak) Tak mau, tak mau. Mana saya punya mug?
Jurujual : Belilah barang ni. Installment pun boleh.
Ayang : Saya tak suka hutang. Mana itu mug?
Jurujual : (sambil beri mug free kepada Ayang.) rugilah kakak bla bla bla. (bising betul la amoi tu. Tak henti-henti bercakap).

Lepas dapat mug free Ayang pun lekas-lekas sorong troli dengan Abang.

Ayang : Sori la amoi. Jangan marah haaa?
Jurujual : Tak marahlah. Tapi kakak rugi banyak looo.
Ayang : Tak rugilah. Bye. (Terus jalan cepat-cepat)

Ayang dan Abang senyum-senyum suka. Hari itu dapat dua mug free dari dua kaunter berbeza yang jual barang yang hampir sama dengan jenama yang berbeza tapi satu kampeni. Hahahaha...

p/s : kepada jurujual di luar sana, kita tengok sapa yang kena!


8 comments:

umaq_eiman said...

kira nak jadi salesman kena banyak sabar la yek??

Ainin Naufal said...

huhuhu, semua kerja pun kena banyak sabar

MaNiQ KaYaNgaN said...

huhuhu... cian jurujual tue.. tapi saya paling bermasalah berdepan ngan jurujual sebab mudah kesian.. pujuk sikit jer aku musti beli.. wakaaka.. camaner nak buat erk.. ??

Ainin Naufal said...

zac, buat macam akak. Bagi macam-macam alasan. Hehehe...

umaq_eiman said...

saya guna alasan student ngeh3X

Ainin Naufal said...

Umaq, tu memang kelebihan student.

RaFFLeSiA MeRaH said...

nape, nak komen kat entry yg atas tu x leh komen ekk??

Ainin Naufal said...

rafflesia,
nape ek?